Els programes d’ordinador són seqüències d’instruccions que el processador va llegint, executant i interpretant. Les instruccions que els processadors poden executar són molts simples, per fer una acció complicada cal executar moltes instruccions bàsiques.
Els programadors es dediquen a escriure les instruccions, i mes tard el processador les executarà. Per a que el processador les executi cal que el codi font estigui format mitjançant instruccions bàsiques.
Hi ha dos tipus de programes:
1. Programes convencionals:
Aquests són els privatius els quals limiten les possibilitats de poder detectar i corregir les errades de programació, per tant no deixa fer cap tipus de modificació, ni traduir-lo d’idioma ni fer-lo servir per a finalitats diferents.
La classificació del programari convencional és la següent:
- Programari gratuït (freeware): Aquests són programes que es poden fer servir lliurement, per tant no es paga.
- Programari de prova (shareware): aquests programes es podem provar, però si es vol fer ús continuat d’ells s’han de pagar.
- Programari comercial: Aquests s’han de pagar prèviament per poder fer ús d’ells.
2. Programari lliure:
Aquests són el que tenen el free software, fundat per Richard Stallman,aquests es plantegen les recuperacions ètiques i socials derivades de d’adopció d’un model d’ús determinat i de la creació del programari.
El programari lliure es defineix per:
- Es pot fer ús d’ ell amb qualsevol finalitat
- Podem adaptar-lo i estudiar-lo per a les nostres necessitats.
- Podem redistribuir-lo
- Es poden fer millores i fer-les públiques per tal del benefici de tots
la majoria de projectes del programari lliure són desenvolupats per col·lectius de programadors que es dediquen de manera voluntària a crear aplicacions informàtiques.
SoureForce és una de les plataformes de desenvolupament de programari lliure més dinàmica:
Alguns dels programes dels que podem disposar de manera lliure són els següents:
- Mozilla Firefox
És un navegador web i les seves característiques principals són la rapidesa i la facilitat d'instal·lació i d'utilització.
- OpenOffice
És un paquet ofimàtic lliure amb el qual podem crear documents dinàmics, analitzar dades, dissenyar agradables presentacions, produir dibuixos espectaculars i moltes altres coses. Disponible en català i moltes altres llengües per a Windows, Linux i Mac.
- LibreOffice
És un paquet ofimàtic lliure derivat de l'OpenOffice.org i mantingut per part de l'antiga comunitat. Inclou la versió en general de la llengua catalana i la variant valenciana.
- Corrector ortogràfic general
Aquest permet verificar l'ortografia del català dels vostres documents d'OpenOffice.org en qualsevol llengua o plataforma (Windows, Linux, Mac).
- WinRAR
És una completa utilitat d'arxivament de fitxers per a Windows 95/98/NT/XP i 2000 que pot gestionar els fitxers RAR, ZIP, ARJ, CAB, LZH, TAR, GZ, ACE, BZIP2, JAR i UUE nativament.
- Avast! antivirus Home Edition
És un antivirus gratuït per a un ús no comercial. Disponible per a Windows i en diverses llengües, inclòs el català, és una solució molt completa que protegeix diversos protocols (web, correu electrònic, descàrrega de fitxers, P2P...).
- GIMP
Programa de distribució lliure adequat per a tasques com ara retoc fotogràfic o creació i disseny d'imatges. Es pot utilizar programa de dibuix, de retoc fotogràfic professional, com a sistema de processament massiu en línia, com a dissenyador massiu d'imatges de producció, com a convertidor de formats gràfics, etc.
- PDF Creator
És la manera més senzilla de crear els vostres PDF des de qualsevol programa, incloent-hi el Microsoft Office.
- El VLC media player és un reproductor multimèdia lliure (llicència GPL) i multiplataforma. L'avantatge que té respecte d'altres reproductors és que incorpora gran quantitat de còdecs d'àudio i vídeo sense necessitat que l'usuari els hagi d'instal·lar un per un.
- L'Adobe Reader (anteriorment conegut com Adobe Acrobat Reader) és una eina per a la visualització i impressió de documents en format PDF. A més, permet cercar, signar digitalment, verificar i col·laborar amb ells.
A continuació us adjunto una sèrie de programes fotogràfics i pàgines web fotogràfiques també gratuïtes:
Programes fotogràfics:
·
- Photoscape
Pàgines web fotogràfiques:
- Flickr
- Stock.XCHNG:
- Google imatges
- Fotopedia
- Wikimedia commons
- Freefoto
A continuació us adjunto una sèrie de programes d’àudio i pàgines web d’àudio també gratuïtes:
- L'Audacity és un editor i enregistrador d'àudio fàcil d'utilitzar.
- Ares
- Spotify:
Pàgina web:
·
- Jamendo: A partir d’aquesta web podem descarregar música comercial i no comercial
Referències web:
Just love your article.I do invariably look over your web site for brand new articles.I am recently performing on associate app how to download spotify premium apk
ResponEliminathats going awing and special because of you