Etiquetes

diumenge, 30 d’octubre del 2011

La descripció

Què és?

La descripció consisteix en un mode d’organització del discurs que pretén representar lingüísticament persones, animals,objectes, sentiments, paisatges, etc. Es poden descriure tots els aspectes de la realitat, des dels més concrets als més abstractes.
Amb la descripció es proporcionen informació i característiques diferents dels objectes. Pot ser de manera subjectiva o objectiva.

Classes de descripció:

Descripció subjectiva: L’autor reflecteix el que li suggereix personalment l’objecte que descriu, sensacions, emocions, sentiments etc.

Descripció objectiva: L’autor adopta una actitud imparcial davant l’objecte descrit, es limita a descriure amb la major objectivitat i precisió possible. No intenta mostrar cap emoció, aquesta descripció és típica dels textos acadèmics i científics.


Estructura dels textos descriptius

Una descripció no científica pot incloure dades molts subjectives, en canvi, un text acadèmic només admet dades objectives i comprovades.
Pasos a seguir per a estructurar un text descrptiu:

1. Establiment del tema
2. Caracterització (distingir les qualitats, les propietats i les parts de l’objecte de la descripció)
3. Relació amb el món exterior


Com es fa?

-Idear (explorar la situació): seleccionar les paraules precises que ens permetin imaginar l’objecte de la descripció.
-Ordenar (esquema estructural): ordenar les informacions que hem obtingut.
-Textualitzar (redacció del text): iniciarem la redacció del text descriptiu, tenint en compte les característiques següents.

Ens els textos descriptius solen haver moltes tècniques descriptives, algunes d’elles són:
Sintagmes nominals àmpliament adjectivats, verbs en present o imperfecte indicatiu, paraules que descriuen impressions sensorials, terminologia, definicions, enumeracions...

A continuació adjuntaré una sèrie de models que vam estar mirant i escoltant a classe:

Cançó:

Com un puny, Raimon







Poesia visual de Joan Brossa.
"La poesia visual no és un dibuix, ni pintura, és un servei a la comunicació"


Poesia:
Si parlo dels teus ulls, Miquel Martí i Pol


 

Si parlo dels teus ulls. Miquel Martí i Pol from IES LES TERMES on Vimeo.

 Conte:
Abiyoyo, explicat i cantat per Xesco Boix







Vídeo:
Summercat, anunci d'Estrella Damm, campanya d'estiu 2009:

dissabte, 29 d’octubre del 2011

GIMP: Retocs fotogràfics

A continuació us explicaré la classe de GTIC en la que vam parlar de com retocar una imatge amb el programa de retocs fotogràfics GIMP.

El primer que hem de fer és descarregar-nos des de aquí  el programa de retoc fotogràfic GIMP. Aquest és tracta d’un programa de distribució lliure, extremadament potent i versàtil, adequat per a tasques com ara retoc fotogràfic o creació i disseny d'imatges. 

Es pot utilitzar com a simple programa de dibuix, com a programa de retoc fotogràfic professional, com a sistema de processament massiu en línia, com a dissenyador massiu d'imatges de producció, com a convertidor de formats gràfics, etc. Disponible per a Linux, Windows i Mac.
Una vegada que tenim el programa descarregat al nostre ordinador ja podem començar a fer-ne ús d’ell. Ara hem de triar una foto de les diverses pàgines web que coneixem. Jo la he agafat d’aquesta pàgina web: http://www.freedigitalphotos.net/
Aquí està la imatge original:
 
A continuació cal que la obrim amb el programa GIMP i ara l’hem de retallar:

Agafem l’eina de retallar la qual està representada amb el dibuix d’un cúter. Una vegada tenim seleccionada l’eina cal que retallem aquella part de la imatge que volem suprimir, i així tindrem la nostre imatge retallada. Una vegada retallada ens anem a guardar com... canviem el nom per tal de que no substitueixi a l’original i la guardem amb una qualitat de 95 aproximadament.

Aquesta és la meva imatge retallada:


El següent pas que em de fer es tracta d'escalar la imatge.
Cal que tornem a obrir la imatge original i tornem a guardar com... i li tornem a canviar el nom i la guardem en qualitat 10 aproximadament. Aquesta estarà tota pixelada, perquè s’han eliminats píxels i els que hi havia s’han hagut d’ampliar i per això la qualitat és nefasta.

Aquí adjunto la imatge escalada:


I per últim hem de retocar la imatge original. La obrim amb el programa GIMP una vegada més la imatge original, i ara cal que la retoquem.
En el meu cas el que he fet és agafar l’eina de clonar. Aquesta està dibuixada amb una icona que sembla un segell, una vegada la tenim seleccionada em de prémer el botó control i seleccionar la zona de color que volem copiar en un altra lloc, i una vegada la tenim seleccionada cal que ens posem a sobre de la zona que volem pintar i premem el botó esquerra del ratolí i ja se’ns estarà copiant la zona de color que em seleccionar. Una vegada la tenim retocada cal que la guardem amb un altre nom i a qualitat 95 aproximadament.

I així és com m’ha quedat la meva imatge retocada:


Espero que el mini tutorial us serveixi per aprendre a utilitzar unes eines bàsiques del programa i sobretot que us animeu a descarregar-vos aquest programa gratuït i de gran utilitat.

divendres, 28 d’octubre del 2011

Com parlar bé en públic

Avui 28 d'octubre de 2011, hem presentat a classe els nostres resums del llibre com parlar bé en públic, a continuació adjuntaré els meus resums des del capítol 1 al 6.